Mister Blueberry 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN VIJFDELIGE CYCLUS
Mister Blueberry 1-2
KLIK
voor andere strips van
Jean Giraud
MISTER BLUEBERRY 1-2
1. Mister Blueberry - 2. Schaduwen over Tombstone

Jean Giraud
Sherpa | 48 p. | € 39,95 (HC)
Machtig gevoel
In de Mister Blueberry-cyclus, de delen 24 tot 28 in de reeks Blueberry, werden twee intriges verweefd. Een van die verhaallijnen vertelde over Blueberry's eerste ontmoeting met indianenleider Geronimo. De andere presenteerde zijn 'aandeel' in een van de meest legendarische gebeurtenissen uit de Amerikaanse geschiedenis: het vuurgevecht bij de O.K. Corral. Jean Giraud was nog wel zo patent om Blueberry niet rechtstreeks te laten deelnemen aan dat historische feit om van zijn held geen anachronisme te maken. In feite ligt hij vanaf het tweede deel te recupereren op zijn ziektebed nadat hij op het einde van het eerste album werd neergeschoten waardoor hij geen actieve rol meer vertolkt in de Tombstone-intrige.

Er gebeurt ontzettend veel in deze cyclus waarvan het decor relatief beperkt blijft tot slechts enkele locaties. Maar in die decors bewegen tal van figuren en vaak raken ze slaags met elkaar. Dat levert lekker druk volgetekende prenten op die je in deze groter uitgevoerde zwart-witeditie nog meer bestudeert.

Zeiden we zwart-wit? Kijk eens wat beter. Voor deze uitvoering werd gebruik gemaakt van opnieuw ingescande, originele platen en daar zijn nog sporen van potlood en schakeringen in het inktwerk op te zien. We hadden lijnen wel liever scherper gezien om Girauds trefzekere realisme alle eer aan te doen. In detail zien we te veel puntjes doorschemeren. De papierkeuze versterkt overigens het gevoel dat je werkelijk originelen van Giraud in handen hebt en dat is een machtig gevoel.

Deze luxes hebben een linnen rug, er hoort een prent met de originele coverillustratie bij en de oplage is beperkt tot 450 exemplaren. Voor de rest zijn er geen extra's, maar de strip in deze uitvoering is al een bonus op zich. Scherp geprijsd bovendien voor een luxe, geef toe.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: